Kikärtsgryta

Hej svejs!

Har varit mycket i skolan så jag har inte hunnit uppdatera så mycket på slutet tyvärr :( Men idag ska jag minsan delge er ett recept, mycket god. Smakrik men inte stark.

Jag serverade den till ris, men det är nog bra med cous cous också.

Östafrikansk kikärtsgryta

4 p

1 hackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 paprika skuren i bitar
200g spenat, hela blad, hellst färska ( jag använde fryst, mycket billigare!)
2 tsk gurkmeja
4 dl kikärter (köp färdiga på burk eller koka egna)
2 dl kokosmjölk
salt och peppar

Hetta upp oljan i en gryta, frän lök och vitlök, utan att det tar färg i några minuter under omrörning. Tillsätt paprika, spenat och gurkmeja och rör om. Låt puttra i tio minuter.

Klart!

Mikaelssons tips!
har gjort grytan två gånger, använde grönkål istället för spenat andra gången. Blev mycket bra, lite mer tuggmotstånd än spenat. Gjorde 1 1/2 gång receptet, det var lagom till 5 personer.

Enchiladas

Hej!

Har inte blivit skrivet på några dagar nu, men så klart har vi ätit ändå. I Fredags blev det enchiladas, hittade inget recept jag gillade riktigt så jag komponerde egna.

Enchiladas för årminstonde hm, vi var 5 vuxna och 2 småttingar.

500 g kycklingfileér
1 burk pholadelphiaost
1/2 - 1 burk salsa
ca 400 g motötter och palsternackor i tärningar
1/2 purjolök
ev en msk hackade

8-10 tortillas, inte största eller minsta modellen

1 burk krossade tomater
1 påse taccomix (till köttfärs)

lite riven ost

1.Sätt på ugnen på 200 grader
2.Stek på rotsakerna lätt, inte så de blir mjuka
3.Stek kycklingen, när den börjar bli klar häll på purjon.
4.Blanda ihop kycklingen och rotsakena häll på philadelphiaosten och salsan.
5. koka upp de krossade tomaterna med taccomixeb medan du fyller bröden med kycklingfyllningen.
6. När bröden är fylld och lagd i en ugnsform så häll över tomatkrossåsen. och stö på lite ost.
7. In i ugnen å gratinera.

Till denna måltid servarade jag en vitkålssallad med hyvlad vitkål(osthyveln), lite inlagd papsrika, en dressing på en skvätt rapsolja, en skvätt vinäger, salt o peppar och persilad ( en kryddbandning jag köpte på gotland men har sätt att den finns lite var stans) 

Dessutom grovriven morot med lite olja, vinäger, örtsalt och svartpeppar

Lite Guacumole, gjord på 2 avocados, salt, peppar, lime, lite finhackad paprika och ca 1/2 dl turkyogurt.

Mikaelssons tips!

Förkalringen till att jag serverar morötter och vitkål till maten är av miljö och hälsoskäl. Dessa innehåller en hel del mer fibrer än vanlig grön sallad dessutom odlas dessa i sverige och är billigare. Dessutom är de väldigt undersattade :)

Som ni kaske föstått så använder jag lite vad som hälst som finns hemma, så det finns med all säkerhet en hel del som kan bytas u i detta recept med gott resultat.

Lycka till med matlagningen!

RSS 2.0