Anitas röda äppelpaj

Provade en ny äppelpaj ideg när jag hade några goda vänner på besök, mycket god. Den innehöll förutom äpplen även rödbeta och ingefära. Närstan hela pajen var ekologisk. Mjöl, havregryn, rödbeta och svenska äpplen. Fantastiskt!

Här är länken:

http://www.hemmetsjournal.se/hj/Recipe.aspx?id=5605&RecipeID=1609

våga prova!

Bulgur och vegobiff

Hej!

Tisdagens mat bestod av bulgur, vegobiff och frysta blandade grönsaker. Mycket bra!

Bulgur enligt receptet

Vegobiffar

1 burk kikärtor
1 burk svarta bönor
½ dl solroskärnor
salt
peppar
curry
koriander
spiskummin
 ev stöbröd

Ta en handmixer och mixa de avrunna bönorna och ärterna tillsätt kryddor och solroskärnor och mixa till stäl smet. Om inte bullarna eller biffarna går att forma så tillsätt stöbröd. Smeten blir så klart inte lika fast som köttbullsmet men kan ändå bli hanterbar, forma smeten. Jag brukar forma dem som små järpar eftersom jag anser att de är enklare att steka dem då. Sätt igång stekpannan och stek, detta är dock inte lika enkelt att steka som kött utan är mycket löst i konsistensen så det gäller att vara försiktig, ha tålamod och försöka att inte bli arg.

Servera med bulgur och frysta grönsaker som är ångkokade i micron.

Grönaker i micron:

Brukar hälla i blandade grönsaker eller broccoli i en skål och ta en tallrik som lock, sätt micron på ett par minuter och kolla om de är klara eller rör om, kör några minuter tills att det är färdiga.

Mikaelssons tips!
Ja vegobiffar går att variera i all oendlighet, använd vilka bönor, ärtor, linser som helst. Krydda valfritt och byt ut solrosfröna mot andra frön eller nötter eller för all del kan du hoppa över dem.´

Så klart är det bättre att använda kokta bönor än konserver för miljön, jag brukar koka kikärtor och frysa in.

Att koka grönsakerna i micron är mycket bra ur näringsynpukt istället för att vattekoka dem, om du inte använder dej av frysta grönsaker måste du hälla i en del vatten i skålens botten.

Morotsstuvning!

Hej!

Jag har tänkt att skriva veckans recept varje dag men inte hunnit :( Men nu ska jag ta tag i det. I Måndags gjorde vi ett riktigt 80-tals rätt. Vi gjorde morotsstuvning med korv och potatis. Det är en rätt som jag inte ätit sedan jag var liten och som jag heller inte tyckte särskilt mycket om när jag var liten, men det var dags att prova med nya possitivt inställda smalökar.  Morotsstuvningen skulle jag göra enligt Vår kokbos recept, och det blev ungefär liknande. Jag anger det receptet här med min kryddning.

Om du ska ha pärer till bör du sätta igång dessa innan du börjar med stuvningen, och korven nån gång när det passar!

Morotstuvning!

ca 500 - 750g morötter

3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör eller maragrin
(muskot)
salt
vitpeppar
en tsk senap ( eller efter smak)
fryst eller färsk persilja

Ansa morötterna och skär det i slantar, gärna ganska tunna, eller andra bitar efter fantasi. Underlättar dock om de är ungefär lika stora. Kokar ju också snabbare om de är mindre. Koka uppvatten i vattenkokare om du har någon och koka morötterna till se är mjuka men forfarande har lite tuggmotstånd.

Medan morötterna kokar:
Rör ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt fettet och resten av mjölken. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Smaksätt och tillsätt morötterna !

En alladeles utmärkt måndagsmiddag blev detta! Tog med mig resterna i matlådan till skolan å minsan var det inte en klasskamrat som blivit inspirerad och kom med morotsstuvning i lådan idag :D

Mikaelssons tips!
Jag vet inte om jag har några tips riktigt, förutom att jag gjorde en bottenredning istället för den som anges i receptet.
Så klart är detta an bra måltid vintertid eftersom vi använder morötter som är svenska!!



Nytt år!

Hej på er!

Nu är ett nytt år här och det är dags att komma i i vardagslunken igen. Mitt nyårslöfte på matfronten är att det ska serveras mer vegetarisk mat på vardagarna och mer grönsaker och mindre fabrikat över huvud taget :)

Sitter här och funderar över maten den närmaste tiden, eftersom det är januari och det så klart inte växer några grönsaker eller frukt naturligt i närheten av där vi bor så måste vi välja gönsaker och frukt från andra delar av världen eller växthusodlat. Eftersom grönsaker som odlas i växthus eller har fraktats från andra sidan jorden kräver en hel del energi och tär på naturen kan vi tänka efter när vi göt val i butiken. Att välja rotfrukter och vitkål är utmärkta val denna årstid. Det har inte fraktats eller odlats på energikrävande sätt. Dessutom innehåller de mer fibrer och vitaminer är grön sallad (dvs. tomat, gurka, slallad) Ett annat + som är ett enkelt sätt att se vilka grönsker som är bra för säsongen är att kolla på priset :)

Jaha det blev en lektion i vilka grönsaker jag vill lyfta fram så här års :) 

Mina varadagsrecept kommer att innhålla en hel del av dessa läckerheter under vintern.


RSS 2.0