Midsommarsallad!
Hej! till midsommar tog jag och tillagade potatissalladen från emmas examensbuffé men jag ändrade reseptete lite efter de ingredienser jag hade hemma, den var som vid studentmottagningen mycket omtyckt. Här kommer det omskrivna receptet.
Krämig färskpotatissallad med sockerärtor
1 kg potatisar, små färska, skrapade och nykokta
100 g sockerärtor i bitar
Dressing:
2 st ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödlök, finhackad
1 krm svartpeppar, från kvarn
3 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
3 msk persilja, hackad
2 msk dill, hackad
1/2 tsk kanel
2 msk turkisk yogurt
Gör så här
1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Dela stora potatisar mitt itu.
2. Dressing: mixa alla indredienser med mixerstav.
3. Häll 3/4 av dressingen över potatisen. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Rör ihop resten av dressingen med creme fraiche och vänd ned i potatisen strax före servering. Strö över ärtskotten
Examensbuffé
Hej mina kära bloggläsare, har varit dåligt med uppdateringar iår då jag har haft fullt upp med skolan. Men ska fösöka lägga upp lite godbitar här i sommar :) Här är buffén jag komponerade till min lillasysters student här i veckan.
Emmas examensbuffé
20 p
Färskpotatissallad
Beräkna 100 g per port
Krämig färskpotatissallad med ärtskott
Ärtskotten tillför lite krispighet till salladen. Hittar du inga är det också gott med färska sockerärter i bitar. Det går även bra utan.
1,5 kg potatisar, små färska, skrapade och nykokta
50 g ärtskott
Dressing:
2 st ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk schalottenlök, finhackad
1 krm svartpeppar, från kvarn
3 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, hackad
1 msk ansjovisfilé, hackad
2 msk crème fraiche
Gör så här
1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Dela stora potatisar mitt itu.
2. Dressing: Lägg äggen i kokande vatten och låt koka 2 min. Spola äggen med kallt vatten och gröp ur dem med en sked i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, utom creme fraichen, och mixa med mixerstav.
3. Häll 3/4 av dressingen över potatisen. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Rör ihop resten av dressingen med creme fraiche och vänd ned i potatisen strax före servering. Strö över ärtskotten
Matvetesallad med fetaost och pumpakärnor
6 dl matvete eller matkorn
15 dl vatten
3 msk olja
saft pressad av 1,5 citron
3 dl bladpersilja, grovhackad
15 cm purjolök, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
375 g cocktailtomater, delade
- gurka, urkärnad, skuren i halvmånar
4,5 krm flingsalt
0,5 krm svartpeppar
0,5 krm kajennpeppar
300 g fetaost, i bitar
Persilja eller korianderblad
6 msk pumpakärnor, rostade
Gör så här:
1. Koka matvetet i vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
2. Blanda ner olja, citron, persilja, purjo, vitlök, tomater och gurka i matvetet. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg på ostbitarna. Strö över lite örtgrönt och pumpakärnor vid servering.
Grön sallad
Beräkna 50 g port
Blandade salladssorter.
Paj
Kanske 1,5 sats är lagom. Passar bra till rökt lax
Paj alá lindström
Pajdeg
150 g margarin el smör
4 ½ vetemjöl
Fyllning:
5 rejäla gula lökar
2 msk matfett
2 dl vispgrädde
2 msk curry
1 grönsaksbuljong
Örtsalt, svartpeppar
3 äggulor
Smält margarinet låt det svalna och rör mjölet direkt ner i kastrullen. Tumma genast ut degen tunt i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. El två mindre formar.
Skala och skiva löken, fräs sakta och länge, men löken skall ej ta färg. Den ska bli glansig och mjuk. Pudra över curryn Häll i grädden, lägg i buljong och örtsalt. Koka upp.
Förgrädda pajskalet 200 grader 10-15 min. Lägg i äggulorna i den varma röran precis innan den ska in i ugnen igen ca 20 min.
Grön ärtsoppa
Häll upp i små glas ev shotsglas.
1 kg potaisar
1, 5- 2 liter höns el grönsaksbuljong
500 g gröna ärtor
3 dl grädde
2 msk mynta el 2 tsk torkad
Salt.
Turkisk yogurt och gröna blad till servering. Blanda yogurten med lite vatten för att kunna ringla den på soppan
Bröd och smör
Beräkna 50 g per port
Hommus och färskost
Färskost, beräkna 15 g per port
1 burk kikärtor
Lite olja
0,5 dl vatten ca
Saft och skal från halv citron
1 tsk curry
Lite cayennepeppar
Lite salt
Mixa ihop allt.
Ostbricka
En liten brieost och någon annan, en marmelad
Fruktfat
Skivade päron, meloner och vindruvor
Oliver, ev marinerade
Marinerade kikärtor el bönor
Dressing, m örter och senap vinägrett
Beräkna 1 msk per port
Morotstsatsiki
6-8 morötter, ca 300 g
3 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor
Några kvistar mynta eller persilja
Salt och peppar
Gör så här:
Riv morötterna grovt
Blanda dem med yoghurt, pressad vitlök och persilja eller mynta. Smaka av med salt och peppar.
Marinerad kyckling
Portioner: 10 personer (buffé)
7 kycklingfiléer (ca 900 g)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 dl svarta oliver med kärnor
1 dl grovhackade örter, t ex basilika, timjan
Dressing
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Receptets beskrivning är gjort så att man kan förbereda rätten i förväg. Ska du servera rätten direkt kan flera av momenten naturligtvis göras samma dag.
DAGEN FÖRE FESTEN: Sätt ugnen på 175°C. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Täck med plastfolie, ställ kallt. Strimla tomaterna och lägg tilllbaka i marinaden. Blanda dressingen.
2-3 TIMMAR FÖRE SERVERING: Skär kycklingen i skivor och lägg på fat. Strö över tomater, oliver och örter. Häll över dressingen.
Beräkna 50 g per port
Lax
Beräkna 50- 75 g per port
Krav-lax i ugn
En laxsida med skinnet kvar
Salt
Peppar
Honung
Rapsolja
Vitlök
Citron
Färsk spenat
Gör så här:
1. Lägg laxen på en smord plåt med skinnet nedåt. Häll över rapsolja, salt peppar, ringla över honung och strö över fin hackad vitlök.
2. Sätt in i ugnen ca 15-20 min på 225 grader. Kolla att laxen är genomkokt.
3. Servera på fat med färsk spenat runtomkring.
El ev kallrökt lax
Beräkna totalt 100- 150 g kallskuret på portion
Beräkna totalt 250- 300 g tillbehör per portion
Tänk på att aldrig beräkna att var och en äter mer än 1 kg mat per person
Två dagar innan - handla och förbered maten. Baka sådant som kan frysas in för att tas fram och värmas på festdagen. Samla in sådant du tänker låna, som uppläggningsfat, termosar och liknande.
Dagen före - Laga sådant som håller sig, som kalla såser och potatis- och pastasallader (lägg dock ej i tomater förrän festdagen). Lägg på dukar, vik servetter, ställ fram brickor med glas, kaffekoppar etc.
Festdagen - gör en tidsplan på när du ska ta ut pajskalen ur frysen, brygga kaffe och hälla på termos etc. Planera så att du är klar med alla förberedelser en timme innan gästerna kommer. Då har du tid att duscha och göra dig i ordning utan att känna alltför mycket stress.