Examensbuffé

Hej mina kära bloggläsare, har varit dåligt med uppdateringar iår då jag har haft fullt upp med skolan. Men ska fösöka lägga upp lite godbitar här i sommar :) Här är buffén jag komponerade till min lillasysters student här i veckan.

Emmas examensbuffé

20 p


Färskpotatissallad

Beräkna 100 g per port

Krämig färskpotatissallad med ärtskott

Ärtskotten tillför lite krispighet till salladen. Hittar du inga är det också gott med färska sockerärter i bitar. Det går även bra utan.


1,5 kg potatisar, små färska, skrapade och nykokta

50 g ärtskott

Dressing:

2 st ägg

2 tsk dijonsenap

1 tsk salt

1 st vitlöksklyfta, pressad

1 msk schalottenlök, finhackad

1 krm svartpeppar, från kvarn

3 msk olja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk persilja, hackad

2 msk gräslök, hackad

1 msk ansjovisfilé, hackad

2 msk crème fraiche


Gör så här

1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Dela stora potatisar mitt itu.
2. Dressing: Lägg äggen i kokande vatten och låt koka 2 min. Spola äggen med kallt vatten och gröp ur dem med en sked i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, utom creme fraichen, och mixa med mixerstav.
3. Häll 3/4 av dressingen över potatisen. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Rör ihop resten av dressingen med creme fraiche och vänd ned i potatisen strax före servering. Strö över ärtskotten


Matvetesallad med fetaost och pumpakärnor

6 dl matvete eller matkorn
15 dl vatten
3 msk olja
saft pressad av 1,5 citron
3 dl bladpersilja, grovhackad
15 cm purjolök, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
375 g cocktailtomater, delade
- gurka, urkärnad, skuren i halvmånar
4,5 krm flingsalt
0,5 krm svartpeppar
0,5 krm kajennpeppar
300 g fetaost, i bitar
Persilja eller korianderblad
6 msk pumpakärnor, rostade


Gör så här:
1. Koka matvetet i vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
2. Blanda ner olja, citron, persilja, purjo, vitlök, tomater och gurka i matvetet. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg på ostbitarna. Strö över lite örtgrönt och pumpakärnor vid servering.

Grön sallad

Beräkna 50 g port

Blandade salladssorter.

Paj

Kanske 1,5 sats är lagom. Passar bra till rökt lax

Paj alá lindström


Pajdeg

150 g margarin el smör

4 ½ vetemjöl


Fyllning:

5 rejäla gula lökar

2 msk matfett

2 dl vispgrädde

2 msk curry

1 grönsaksbuljong

Örtsalt, svartpeppar

3 äggulor


Smält margarinet låt det svalna och rör mjölet direkt ner i kastrullen. Tumma genast ut degen tunt i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. El två mindre formar.


Skala och skiva löken, fräs sakta och länge, men löken skall ej ta färg. Den ska bli glansig och mjuk. Pudra över curryn Häll i grädden, lägg i buljong och örtsalt. Koka upp.


Förgrädda pajskalet 200 grader 10-15 min.  Lägg i äggulorna i den varma röran precis innan den ska in i ugnen igen ca 20 min.


Grön ärtsoppa

Häll upp i små glas ev shotsglas.

1 kg potaisar

1, 5- 2 liter höns el grönsaksbuljong

500 g gröna ärtor

3 dl grädde

2 msk mynta el 2 tsk torkad

Salt.


Turkisk yogurt och gröna blad till servering. Blanda yogurten med lite vatten för att kunna ringla den på soppan


Bröd och smör

Beräkna 50 g per port

Hommus och färskost

Färskost, beräkna 15 g per port

1 burk kikärtor

Lite olja

0,5 dl vatten ca

Saft och skal från halv citron

1 tsk curry

Lite cayennepeppar

Lite salt

Mixa ihop allt.


Ostbricka

En liten brieost och någon annan, en marmelad

Fruktfat

Skivade päron, meloner och vindruvor

Oliver, ev marinerade


Marinerade kikärtor el bönor


Dressing, m örter och senap vinägrett

Beräkna 1 msk per port


 

Morotstsatsiki

6-8 morötter, ca 300 g
3 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor
Några kvistar mynta eller persilja
Salt och peppar


Gör så här:
Riv morötterna grovt
Blanda dem med yoghurt, pressad vitlök och persilja eller mynta. Smaka av med salt och peppar.


Marinerad kyckling


Portioner: 10 personer (buffé)

7 kycklingfiléer (ca 900 g)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl marinerade soltorkade tomater 
1 dl svarta oliver med kärnor
1 dl grovhackade örter, t ex basilika, timjan

Dressing
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Gör så här
Receptets beskrivning är gjort så att man kan förbereda rätten i förväg. Ska du servera rätten direkt kan flera av momenten naturligtvis göras samma dag.

DAGEN FÖRE FESTEN: Sätt ugnen på 175°C. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Täck med plastfolie, ställ kallt. Strimla tomaterna och lägg tilllbaka i marinaden. Blanda dressingen.
2-3 TIMMAR FÖRE SERVERING: Skär kycklingen i skivor och lägg på fat. Strö över tomater, oliver och örter. Häll över dressingen.


Beräkna 50 g per port


Lax

Beräkna 50- 75 g per port

Krav-lax i ugn

En laxsida med skinnet kvar
Salt
Peppar
Honung
Rapsolja
Vitlök
Citron
Färsk spenat


Gör så här:
1. Lägg laxen på en smord plåt med skinnet nedåt. Häll över rapsolja, salt peppar, ringla över honung och strö över fin hackad vitlök.
2. Sätt in i ugnen ca 15-20 min på 225 grader. Kolla att laxen är genomkokt.
3. Servera på fat med färsk spenat runtomkring.

El ev kallrökt lax



Beräkna totalt 100- 150 g kallskuret på portion

Beräkna totalt 250- 300 g tillbehör per portion

Tänk på att aldrig beräkna att var och en äter mer än 1 kg mat per person


Två dagar innan - handla och förbered maten. Baka sådant som kan frysas in för att tas fram och värmas på festdagen. Samla in sådant du tänker låna, som uppläggningsfat, termosar och liknande.

Dagen före - Laga sådant som håller sig, som kalla såser och potatis- och pastasallader (lägg dock ej i tomater förrän festdagen). Lägg på dukar, vik servetter, ställ fram brickor med glas, kaffekoppar etc.

Festdagen - gör en tidsplan på när du ska ta ut pajskalen ur frysen, brygga kaffe och hälla på termos etc. Planera så att du är klar med alla förberedelser en timme innan gästerna kommer. Då har du tid att duscha och göra dig i ordning utan att känna alltför mycket stress.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0