Rotsakspytt
Rotsakspytt
3-4 p
2 stora morötter
en halv kålrot (ca 300g)
4 potatisar
1 palsternacka
1 finhackad gul lök
ett halvt paket kryddiga korvar ex chorizo
Hacka rotsakerna i små bitar som i pytt i panna, stek ca 10min. Krydda m salt, peppar o ev dragon. Servara en kall sås gjord på Yogurt/Cremefraiche/gräddfil, vitlök ochlite örter till pytten. Mumsfillibabba!
Pasta och skinksås
Pasta m skinksås
Koka pasta
Gör en bottenredning (den som inte kan finns recept i baskokböcker) Blanda i en stor klick tomatpuré, sedan skink eller kasslerbitar. Krydda m salt peppar örter, lite ingefära, curry, ev lite lökpulver. Koka lite broccoli i micron.
Svårare än så behöver det inte vara, när pastan är klar är såsen klar!
Vegetariskt Julbord!
Hej hej!
Idag har vi gjort något så spänande som ett vegetariskt julbord, och det var riktigt smaskigt. I skolan ska servera vegetariskt julbord på måndag. Så vår arbetsgrupp harprovlagat det i eftermiddag.
Bland annat gjorde vi en fantastiskt god Jansons frestelse:
Vegetarisk Jansons frestelse
14 ganska små potatisar
2 normalstora lökar
drygt 3 dl grädde
lite kanel
ströbröd
Skär potatisen i tunna strimlor, lägg dem i en smord ugnsäker form varva med hackad lök lök och dofta på lite kanel. salta och peppra. Häll på grädden och slutligen ströbrödet. Ställ in i ugenen 225 grader ca 45 min- 1 timme.
fantastisk rätt! den vaga smaken av kanel blandat med löken framhäver en smak som väldigt mycket påminner om ansjovis.
Den andra rätten vi gjorde var en vegetarisk tappning på inlagd sill, men med aubergin istället:
Senapsaubergin
1 stor aubergin
senapsmarinad:
1 dl senap
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1dl olja
0,5 - 1 vatten
1 dl hackad dill
Skär auberginen i bitar som liknar sillbitsstorlek, koka precis mjuka i saltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa oljan. Blanda i vatten till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten.
Rödbetssallad
5 tärnade kokta rödbetor
2 äpplen
3 kokta potatisar
3 dl lättmajonäs
Blanda alla ingredienser.
Marinerad tofu
300 g tofu
1,5 dl soyasås
0,5 dl vatten
saften från en citron
2 pressade vitlöksklyftor
ströbröd
skiva tofun i 0,5 cm tjocka skivor, blanda allt utom ströbrödet i en skål och lägg i skivorna. Låt tofun dra i några timmar eller över natten. vänd skivorna och vänd i ströbröd. Stek lätt på båda sidor och servera med senap.
Mycket fint Julbord! receptet på linsbollarna, kålrotslådan och efterrätten kommer senare :)
Pesto!
I helgen har blivit bortbjudna på mat två dagar och maten har varit fantastisk!
Båda gångerna har pesto ingått i menyn i olika tappningar.
Pesto 1
Grillad paprika
Olivolja
Vitlök
Pinjenötter
Parmesanost
mixa allt
Serverades till tortelini med kyckling sqach och ruccola, gott!
Pesto 2
Gröna ärtor
Skållad mandel
Olivolja
Vitlök
Parmesanost
Creme fraiche el turkisk yogurt
Salt och peppar
mixa allt
Servardes till pasta och lax men kan även servaras som egen veg sås till pasta.
Fiskfilè i citrussås
4 p
600 g fiskfilé fryst, tinad
sås:
1,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
ca 1 msk saft av citron
1 krm vitpeppar
Skär filéerna i lite större bitar. Blanda mjölkprodukt, vatten och mjöl i en låg, vid kastrull. Koka upp under vispning. Tillsätt buljongtärning, citronsaft och peppar och låt koka någon minut. Såsen ska vara rätt tjock eftersom fisken ger ifrån sig vätska. Lägg i fisken. Låt den sjuda under lock 5- 10 min.
Servera m ex ris
Kokade lite morötter till i micron, lägg morotsslantar i botten av en plastbunke, häll på ca 2 msk vatten på morötterna, lägg på en tallrik eller något annat, slå på några min kolla å koka ev mer.
Mikaelssons tips!
Det är bra att koka morötter på det sättet eftersom de blir ångkokta och därför inte tappar like mycket vitaminer och minaraler som vid traditionell kokning av grönsaker.
Makrill med dillpesto
Ett paket makrill (ca 450g)
Fryst dill (ca 1,5 dl)
Rapsolja ( ca 0,5 dl)
Solrosfrön (ca 0,75dl)
Salt o Peppar
(Parmesanost)
Mixa ihop ingredienserna till peston ( jag använder handmixer).
Lägg på peston på köttsidan på makrillfilén förela över alla.
Stek fisken med skinsidan neråt på medelhög värme en stund, tills de ser färdiga ut, om du är osäker kan du sänka värmen å lägga på ett lock en stund så hela filén blir bra tillagad. Vänd aldrig på filén.
Makrill med dillpesto
Fiskdag hon Mikaelsson/Larsson idag alltså :) Eftersom jag i morse märkte att dörren till frysen stått öppen hela natten så var jag tvungen att ta ut de makrillfiléer som låg ytterst och hade halvtinat. Eftersom vi har en stor parmesanost hemma efter pappas 50-årsfest tänkte jag direkt på pesto, å pasta. Dagens middag består av pasta, pestofisk och morotsblandning.
Recept
Ett paket makrill (ca 450g)
Fryst dill (ca 1,5 dl)
Rapsolja ( ca 0,5 dl)
Solrosfrön (ca 0,75dl)
Salt o Peppar
(Parmesanost)
Pasta, om ni inte kan det får ni ta reda på det själv ;)
3 Stora morötter
lite turkisk gogurt
en vitlöksklyfta
Salt och Peppar
Medan du kokar pasta gör följande:
Mixa ihop ingredienserna till peston ( jag använder handmixer).
Lägg på peston på köttsidan på makrillfilén förela över alla.
Stek fisken med skinsidan neråt på medelhög värme en stund, tills de ser färdiga ut, om du är osäker kan du sänka värmen å lägga på ett lock en stund så hela filén blir bra tillagad. Vän aldrig på filén.
Medan du steker kan du riva modötter grovt, blanda med lite yogurt, så det blir blött, riv en vitlöksklyfta på den fina sidan av rivjärnet och blanda i med salt och peppar.
Severa enligt tallriksmodellen med en brödbit och ett glas vatten till!
Mikaelssons tips:
Det behövs ingen parmesan i peston, har lagat utan jämt.
Så klart bättre att ha färsk dill.
Använd vanilg naturell yogurt för ett mer hälsosamt alternativ.
Lycka till!
Vardagsmat
Hej på er!
Jag har tjatat hela hösten om att jag ska öppna en hemsida där jag ska snacka om mat och delge mina vardagsrecept och almänna mattips. Eftersom jag inte kommit längre än att Larsson lånat en bok om hur man gör en hemsida så tänkte jag att det var dags att årminstonde starta en matblogg där jag kan delge mina recept.
Detta har inte minst blivit viktigt nu när min syster åter igen fått problem med magen av all stress. Det har då blivit aktuellet att skriva lite recept som hon kan använda sig av för att få bukt på problemet.
Så det första receptet jag tänkte dela med mig av är den underbart goda soppan vi åt idag:
Blomkålssoppa
1 Blomkålshuvud
5 cm Purjolök
Vatten
Buljong, ex grönsaks eller höns
Salt
Cayennepeppar
Timjan
Vitvinsvinäger
1/2 dl Turkisk yogurt
Sätt vatten på kokning i vattenkokaren.
Skär blomkålen i små bitar, inklusive roten å allt.
Skär purjon i bitar.
Lägg blomkålen och purjon i botten på en kastrull, tillsätt vatten så det täcker.
Tillsätt en buljongtärning, ca 1 tsk vitvinsvinäger och salt, låt koka tills blomkålen mjuknat ca.15-30 min.
När det är mjukt häller du av det mästa av vattnet och sparar det i en annan behållare.
Mixa soppan och tillsätt yogurten och ev mer av grönsaksspadet. Tillsätt cayenne och timjan. Smaka soppan och se om den är tillräckligt saltig och att den har en bra smak, annars får du tillsätta mer av det du saknar.
Servara med bröd och ett glas mjölk!
Lycka till!!
Mikaelssons tips:
Servera soppan med bröd och ett glas mjölk, mjölk är bra till mat som soppa så att vi får i oss alla vitaminer och mineraler.
Om det inte finns purjo hemma kan du använda gul lök
Vitvinsvinägern är inte nödvändig men ger bra balans i smaken, den kan ersättas med citron eller annan vinäger.
Yoghurten kan ersättas med annan mjölkprodukt, ex mjölk, matlagningsgrädde el crème fraiche