Vegetariskt Julbord!
Hej hej!
Idag har vi gjort något så spänande som ett vegetariskt julbord, och det var riktigt smaskigt. I skolan ska servera vegetariskt julbord på måndag. Så vår arbetsgrupp harprovlagat det i eftermiddag.
Bland annat gjorde vi en fantastiskt god Jansons frestelse:
Vegetarisk Jansons frestelse
14 ganska små potatisar
2 normalstora lökar
drygt 3 dl grädde
lite kanel
ströbröd
Skär potatisen i tunna strimlor, lägg dem i en smord ugnsäker form varva med hackad lök lök och dofta på lite kanel. salta och peppra. Häll på grädden och slutligen ströbrödet. Ställ in i ugenen 225 grader ca 45 min- 1 timme.
fantastisk rätt! den vaga smaken av kanel blandat med löken framhäver en smak som väldigt mycket påminner om ansjovis.
Den andra rätten vi gjorde var en vegetarisk tappning på inlagd sill, men med aubergin istället:
Senapsaubergin
1 stor aubergin
senapsmarinad:
1 dl senap
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1dl olja
0,5 - 1 vatten
1 dl hackad dill
Skär auberginen i bitar som liknar sillbitsstorlek, koka precis mjuka i saltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa oljan. Blanda i vatten till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten.
Rödbetssallad
5 tärnade kokta rödbetor
2 äpplen
3 kokta potatisar
3 dl lättmajonäs
Blanda alla ingredienser.
Marinerad tofu
300 g tofu
1,5 dl soyasås
0,5 dl vatten
saften från en citron
2 pressade vitlöksklyftor
ströbröd
skiva tofun i 0,5 cm tjocka skivor, blanda allt utom ströbrödet i en skål och lägg i skivorna. Låt tofun dra i några timmar eller över natten. vänd skivorna och vänd i ströbröd. Stek lätt på båda sidor och servera med senap.
Mycket fint Julbord! receptet på linsbollarna, kålrotslådan och efterrätten kommer senare :)