Hej Alla läsare!

Från och med idag kommer jag att byta plats på min blogg eftersom jag inte riktigt trivs med upplägget här.

MIn nya adress:

http://erikasmat.blogspot.com/

Hoppsa vi ses!!

Midsommarsallad!

Hej!  till midsommar tog jag och tillagade potatissalladen från emmas examensbuffé men jag ändrade reseptete lite efter de ingredienser jag hade hemma, den var som vid studentmottagningen mycket omtyckt. Här kommer det omskrivna receptet.

Krämig färskpotatissallad med sockerärtor


1 kg potatisar, små färska, skrapade och nykokta

100 g sockerärtor i bitar

Dressing:

2 st ägg

2 tsk dijonsenap

1 tsk salt

1 st vitlöksklyfta, pressad

1 msk rödlök, finhackad

1 krm svartpeppar, från kvarn

3 msk olja

2 msk vitvinsvinäger

3 msk persilja, hackad

2 msk dill, hackad

1/2 tsk kanel

2 msk turkisk yogurt


Gör så här

1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Dela stora potatisar mitt itu.
2. Dressing: mixa alla indredienser med mixerstav.
3. Häll 3/4 av dressingen över potatisen. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Rör ihop resten av dressingen med creme fraiche och vänd ned i potatisen strax före servering. Strö över ärtskotten


Examensbuffé

Hej mina kära bloggläsare, har varit dåligt med uppdateringar iår då jag har haft fullt upp med skolan. Men ska fösöka lägga upp lite godbitar här i sommar :) Här är buffén jag komponerade till min lillasysters student här i veckan.

Emmas examensbuffé

20 p


Färskpotatissallad

Beräkna 100 g per port

Krämig färskpotatissallad med ärtskott

Ärtskotten tillför lite krispighet till salladen. Hittar du inga är det också gott med färska sockerärter i bitar. Det går även bra utan.


1,5 kg potatisar, små färska, skrapade och nykokta

50 g ärtskott

Dressing:

2 st ägg

2 tsk dijonsenap

1 tsk salt

1 st vitlöksklyfta, pressad

1 msk schalottenlök, finhackad

1 krm svartpeppar, från kvarn

3 msk olja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk persilja, hackad

2 msk gräslök, hackad

1 msk ansjovisfilé, hackad

2 msk crème fraiche


Gör så här

1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Dela stora potatisar mitt itu.
2. Dressing: Lägg äggen i kokande vatten och låt koka 2 min. Spola äggen med kallt vatten och gröp ur dem med en sked i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, utom creme fraichen, och mixa med mixerstav.
3. Häll 3/4 av dressingen över potatisen. Låt stå kallt ca 30 min.
4. Rör ihop resten av dressingen med creme fraiche och vänd ned i potatisen strax före servering. Strö över ärtskotten


Matvetesallad med fetaost och pumpakärnor

6 dl matvete eller matkorn
15 dl vatten
3 msk olja
saft pressad av 1,5 citron
3 dl bladpersilja, grovhackad
15 cm purjolök, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
375 g cocktailtomater, delade
- gurka, urkärnad, skuren i halvmånar
4,5 krm flingsalt
0,5 krm svartpeppar
0,5 krm kajennpeppar
300 g fetaost, i bitar
Persilja eller korianderblad
6 msk pumpakärnor, rostade


Gör så här:
1. Koka matvetet i vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
2. Blanda ner olja, citron, persilja, purjo, vitlök, tomater och gurka i matvetet. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg på ostbitarna. Strö över lite örtgrönt och pumpakärnor vid servering.

Grön sallad

Beräkna 50 g port

Blandade salladssorter.

Paj

Kanske 1,5 sats är lagom. Passar bra till rökt lax

Paj alá lindström


Pajdeg

150 g margarin el smör

4 ½ vetemjöl


Fyllning:

5 rejäla gula lökar

2 msk matfett

2 dl vispgrädde

2 msk curry

1 grönsaksbuljong

Örtsalt, svartpeppar

3 äggulor


Smält margarinet låt det svalna och rör mjölet direkt ner i kastrullen. Tumma genast ut degen tunt i en stor pajform, ca 30 cm i diameter. El två mindre formar.


Skala och skiva löken, fräs sakta och länge, men löken skall ej ta färg. Den ska bli glansig och mjuk. Pudra över curryn Häll i grädden, lägg i buljong och örtsalt. Koka upp.


Förgrädda pajskalet 200 grader 10-15 min.  Lägg i äggulorna i den varma röran precis innan den ska in i ugnen igen ca 20 min.


Grön ärtsoppa

Häll upp i små glas ev shotsglas.

1 kg potaisar

1, 5- 2 liter höns el grönsaksbuljong

500 g gröna ärtor

3 dl grädde

2 msk mynta el 2 tsk torkad

Salt.


Turkisk yogurt och gröna blad till servering. Blanda yogurten med lite vatten för att kunna ringla den på soppan


Bröd och smör

Beräkna 50 g per port

Hommus och färskost

Färskost, beräkna 15 g per port

1 burk kikärtor

Lite olja

0,5 dl vatten ca

Saft och skal från halv citron

1 tsk curry

Lite cayennepeppar

Lite salt

Mixa ihop allt.


Ostbricka

En liten brieost och någon annan, en marmelad

Fruktfat

Skivade päron, meloner och vindruvor

Oliver, ev marinerade


Marinerade kikärtor el bönor


Dressing, m örter och senap vinägrett

Beräkna 1 msk per port


 

Morotstsatsiki

6-8 morötter, ca 300 g
3 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor
Några kvistar mynta eller persilja
Salt och peppar


Gör så här:
Riv morötterna grovt
Blanda dem med yoghurt, pressad vitlök och persilja eller mynta. Smaka av med salt och peppar.


Marinerad kyckling


Portioner: 10 personer (buffé)

7 kycklingfiléer (ca 900 g)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl marinerade soltorkade tomater 
1 dl svarta oliver med kärnor
1 dl grovhackade örter, t ex basilika, timjan

Dressing
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Gör så här
Receptets beskrivning är gjort så att man kan förbereda rätten i förväg. Ska du servera rätten direkt kan flera av momenten naturligtvis göras samma dag.

DAGEN FÖRE FESTEN: Sätt ugnen på 175°C. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en långpanna. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Täck med plastfolie, ställ kallt. Strimla tomaterna och lägg tilllbaka i marinaden. Blanda dressingen.
2-3 TIMMAR FÖRE SERVERING: Skär kycklingen i skivor och lägg på fat. Strö över tomater, oliver och örter. Häll över dressingen.


Beräkna 50 g per port


Lax

Beräkna 50- 75 g per port

Krav-lax i ugn

En laxsida med skinnet kvar
Salt
Peppar
Honung
Rapsolja
Vitlök
Citron
Färsk spenat


Gör så här:
1. Lägg laxen på en smord plåt med skinnet nedåt. Häll över rapsolja, salt peppar, ringla över honung och strö över fin hackad vitlök.
2. Sätt in i ugnen ca 15-20 min på 225 grader. Kolla att laxen är genomkokt.
3. Servera på fat med färsk spenat runtomkring.

El ev kallrökt lax



Beräkna totalt 100- 150 g kallskuret på portion

Beräkna totalt 250- 300 g tillbehör per portion

Tänk på att aldrig beräkna att var och en äter mer än 1 kg mat per person


Två dagar innan - handla och förbered maten. Baka sådant som kan frysas in för att tas fram och värmas på festdagen. Samla in sådant du tänker låna, som uppläggningsfat, termosar och liknande.

Dagen före - Laga sådant som håller sig, som kalla såser och potatis- och pastasallader (lägg dock ej i tomater förrän festdagen). Lägg på dukar, vik servetter, ställ fram brickor med glas, kaffekoppar etc.

Festdagen - gör en tidsplan på när du ska ta ut pajskalen ur frysen, brygga kaffe och hälla på termos etc. Planera så att du är klar med alla förberedelser en timme innan gästerna kommer. Då har du tid att duscha och göra dig i ordning utan att känna alltför mycket stress.


kryddig apelsin och avocadosallad

Här kommer recept på en fantastiskt god förättssallad som jag bjöd mina vänner på igår!
image4
4 p
4 stora saftiga apelsiner
2 mogna avocados, urkärnade och skalade
2 tsk kardemummakapslar, kärnor eller eventuellt mald.
3 msk olja, gärna oliv
1 msk flytande honung
2 tsk pressad citron
salt o peppar
kvistar av vattenkrasse, röd mangold eller andra blad

1. skala apelsinerna och skär bort innerskalet, håll apelsinerna över en bunkeför att samla upp saften medan klyftorna lossas från hinnorna.

2. Skiva avocadorna och blanda försiktigt med apelsinklyftorna och salldsbladen.

3. krossa kardemumman i en mortel. Blanda kardemumman med olja, honung, kryddpeppar, citronsaft, salt o peppar, och sparad apelsinsaft.

4. Lägg uppsalladen på tallrikar och ringla över dressingen!


Pannkakor

pannkakor är ju fantastiskt gott, speciellt efter en fin grönsakssoppa. Jag har alltid blvit lite förbannad förr när jag stekt pannkakor eftersom de ofta gått sönder och för att jag inte varit nöjd med varken stekpanna eller smet.
  Men nu har något hänt, jag vet inte om det bara har med det ena eller det andra att göra men numera är det en fröjd att steka pannkakor. Den ena förklaringen är att jag var på myrorna och köpte ett pannkakslagg för en tjuga och det andra är att jag börjat att använda mig av detta recept:

Pannkakor

till ca 12 st

3 dl vetemjöl
1 krm salt
6 dl mjölk
2 ägg
Lite smör eller maragrin

Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i lite av mjölken och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och ägg. Låt stå en liten stund.
2. ta ca 3/4 dl av smeten och stek pannkakorna, se till så pannan är riktigt varm innan du häller i smeten.

Mikaelssons tips!
Använd en särskild stekpanna till pannkakor, då behöver man inte diska den utan bara torka ur. Vilket ger perfekta pannkokor. Kolla på second hand!

Anitas röda äppelpaj

Provade en ny äppelpaj ideg när jag hade några goda vänner på besök, mycket god. Den innehöll förutom äpplen även rödbeta och ingefära. Närstan hela pajen var ekologisk. Mjöl, havregryn, rödbeta och svenska äpplen. Fantastiskt!

Här är länken:

http://www.hemmetsjournal.se/hj/Recipe.aspx?id=5605&RecipeID=1609

våga prova!

Bulgur och vegobiff

Hej!

Tisdagens mat bestod av bulgur, vegobiff och frysta blandade grönsaker. Mycket bra!

Bulgur enligt receptet

Vegobiffar

1 burk kikärtor
1 burk svarta bönor
½ dl solroskärnor
salt
peppar
curry
koriander
spiskummin
 ev stöbröd

Ta en handmixer och mixa de avrunna bönorna och ärterna tillsätt kryddor och solroskärnor och mixa till stäl smet. Om inte bullarna eller biffarna går att forma så tillsätt stöbröd. Smeten blir så klart inte lika fast som köttbullsmet men kan ändå bli hanterbar, forma smeten. Jag brukar forma dem som små järpar eftersom jag anser att de är enklare att steka dem då. Sätt igång stekpannan och stek, detta är dock inte lika enkelt att steka som kött utan är mycket löst i konsistensen så det gäller att vara försiktig, ha tålamod och försöka att inte bli arg.

Servera med bulgur och frysta grönsaker som är ångkokade i micron.

Grönaker i micron:

Brukar hälla i blandade grönsaker eller broccoli i en skål och ta en tallrik som lock, sätt micron på ett par minuter och kolla om de är klara eller rör om, kör några minuter tills att det är färdiga.

Mikaelssons tips!
Ja vegobiffar går att variera i all oendlighet, använd vilka bönor, ärtor, linser som helst. Krydda valfritt och byt ut solrosfröna mot andra frön eller nötter eller för all del kan du hoppa över dem.´

Så klart är det bättre att använda kokta bönor än konserver för miljön, jag brukar koka kikärtor och frysa in.

Att koka grönsakerna i micron är mycket bra ur näringsynpukt istället för att vattekoka dem, om du inte använder dej av frysta grönsaker måste du hälla i en del vatten i skålens botten.

Morotsstuvning!

Hej!

Jag har tänkt att skriva veckans recept varje dag men inte hunnit :( Men nu ska jag ta tag i det. I Måndags gjorde vi ett riktigt 80-tals rätt. Vi gjorde morotsstuvning med korv och potatis. Det är en rätt som jag inte ätit sedan jag var liten och som jag heller inte tyckte särskilt mycket om när jag var liten, men det var dags att prova med nya possitivt inställda smalökar.  Morotsstuvningen skulle jag göra enligt Vår kokbos recept, och det blev ungefär liknande. Jag anger det receptet här med min kryddning.

Om du ska ha pärer till bör du sätta igång dessa innan du börjar med stuvningen, och korven nån gång när det passar!

Morotstuvning!

ca 500 - 750g morötter

3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör eller maragrin
(muskot)
salt
vitpeppar
en tsk senap ( eller efter smak)
fryst eller färsk persilja

Ansa morötterna och skär det i slantar, gärna ganska tunna, eller andra bitar efter fantasi. Underlättar dock om de är ungefär lika stora. Kokar ju också snabbare om de är mindre. Koka uppvatten i vattenkokare om du har någon och koka morötterna till se är mjuka men forfarande har lite tuggmotstånd.

Medan morötterna kokar:
Rör ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt fettet och resten av mjölken. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Smaksätt och tillsätt morötterna !

En alladeles utmärkt måndagsmiddag blev detta! Tog med mig resterna i matlådan till skolan å minsan var det inte en klasskamrat som blivit inspirerad och kom med morotsstuvning i lådan idag :D

Mikaelssons tips!
Jag vet inte om jag har några tips riktigt, förutom att jag gjorde en bottenredning istället för den som anges i receptet.
Så klart är detta an bra måltid vintertid eftersom vi använder morötter som är svenska!!



Nytt år!

Hej på er!

Nu är ett nytt år här och det är dags att komma i i vardagslunken igen. Mitt nyårslöfte på matfronten är att det ska serveras mer vegetarisk mat på vardagarna och mer grönsaker och mindre fabrikat över huvud taget :)

Sitter här och funderar över maten den närmaste tiden, eftersom det är januari och det så klart inte växer några grönsaker eller frukt naturligt i närheten av där vi bor så måste vi välja gönsaker och frukt från andra delar av världen eller växthusodlat. Eftersom grönsaker som odlas i växthus eller har fraktats från andra sidan jorden kräver en hel del energi och tär på naturen kan vi tänka efter när vi göt val i butiken. Att välja rotfrukter och vitkål är utmärkta val denna årstid. Det har inte fraktats eller odlats på energikrävande sätt. Dessutom innehåller de mer fibrer och vitaminer är grön sallad (dvs. tomat, gurka, slallad) Ett annat + som är ett enkelt sätt att se vilka grönsker som är bra för säsongen är att kolla på priset :)

Jaha det blev en lektion i vilka grönsaker jag vill lyfta fram så här års :) 

Mina varadagsrecept kommer att innhålla en hel del av dessa läckerheter under vintern.


Kikärtsgryta

Hej svejs!

Har varit mycket i skolan så jag har inte hunnit uppdatera så mycket på slutet tyvärr :( Men idag ska jag minsan delge er ett recept, mycket god. Smakrik men inte stark.

Jag serverade den till ris, men det är nog bra med cous cous också.

Östafrikansk kikärtsgryta

4 p

1 hackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 paprika skuren i bitar
200g spenat, hela blad, hellst färska ( jag använde fryst, mycket billigare!)
2 tsk gurkmeja
4 dl kikärter (köp färdiga på burk eller koka egna)
2 dl kokosmjölk
salt och peppar

Hetta upp oljan i en gryta, frän lök och vitlök, utan att det tar färg i några minuter under omrörning. Tillsätt paprika, spenat och gurkmeja och rör om. Låt puttra i tio minuter.

Klart!

Mikaelssons tips!
har gjort grytan två gånger, använde grönkål istället för spenat andra gången. Blev mycket bra, lite mer tuggmotstånd än spenat. Gjorde 1 1/2 gång receptet, det var lagom till 5 personer.

Enchiladas

Hej!

Har inte blivit skrivet på några dagar nu, men så klart har vi ätit ändå. I Fredags blev det enchiladas, hittade inget recept jag gillade riktigt så jag komponerde egna.

Enchiladas för årminstonde hm, vi var 5 vuxna och 2 småttingar.

500 g kycklingfileér
1 burk pholadelphiaost
1/2 - 1 burk salsa
ca 400 g motötter och palsternackor i tärningar
1/2 purjolök
ev en msk hackade

8-10 tortillas, inte största eller minsta modellen

1 burk krossade tomater
1 påse taccomix (till köttfärs)

lite riven ost

1.Sätt på ugnen på 200 grader
2.Stek på rotsakerna lätt, inte så de blir mjuka
3.Stek kycklingen, när den börjar bli klar häll på purjon.
4.Blanda ihop kycklingen och rotsakena häll på philadelphiaosten och salsan.
5. koka upp de krossade tomaterna med taccomixeb medan du fyller bröden med kycklingfyllningen.
6. När bröden är fylld och lagd i en ugnsform så häll över tomatkrossåsen. och stö på lite ost.
7. In i ugnen å gratinera.

Till denna måltid servarade jag en vitkålssallad med hyvlad vitkål(osthyveln), lite inlagd papsrika, en dressing på en skvätt rapsolja, en skvätt vinäger, salt o peppar och persilad ( en kryddbandning jag köpte på gotland men har sätt att den finns lite var stans) 

Dessutom grovriven morot med lite olja, vinäger, örtsalt och svartpeppar

Lite Guacumole, gjord på 2 avocados, salt, peppar, lime, lite finhackad paprika och ca 1/2 dl turkyogurt.

Mikaelssons tips!

Förkalringen till att jag serverar morötter och vitkål till maten är av miljö och hälsoskäl. Dessa innehåller en hel del mer fibrer än vanlig grön sallad dessutom odlas dessa i sverige och är billigare. Dessutom är de väldigt undersattade :)

Som ni kaske föstått så använder jag lite vad som hälst som finns hemma, så det finns med all säkerhet en hel del som kan bytas u i detta recept med gott resultat.

Lycka till med matlagningen!

Rotsakspytt

Rotsakspytt

3-4 p

2 stora morötter
en halv kålrot (ca 300g)
4 potatisar
1 palsternacka
1 finhackad gul lök
ett halvt paket kryddiga korvar ex chorizo

Hacka rotsakerna i små bitar som i pytt i panna, stek ca 10min. Krydda m salt, peppar o ev dragon. Servara en kall sås gjord på Yogurt/Cremefraiche/gräddfil, vitlök ochlite örter till pytten. Mumsfillibabba!


Pasta och skinksås

Pasta m skinksås

Koka pasta

Gör en bottenredning (den som inte kan finns recept i baskokböcker) Blanda i en stor klick tomatpuré, sedan skink eller kasslerbitar. Krydda m salt peppar örter, lite ingefära, curry, ev lite lökpulver. Koka lite broccoli i micron.

Svårare än så behöver det inte vara, när pastan är klar är såsen klar!


Vegetariskt Julbord!

Hej hej!

Idag har vi gjort något så spänande som ett vegetariskt julbord, och det var riktigt smaskigt.  I skolan ska servera vegetariskt julbord på måndag. Så vår arbetsgrupp harprovlagat det i eftermiddag.

Bland annat gjorde vi en fantastiskt god Jansons frestelse:

Vegetarisk Jansons frestelse

14 ganska små potatisar
2 normalstora lökar
drygt 3 dl grädde
lite kanel
ströbröd

Skär potatisen i tunna strimlor, lägg dem i en smord ugnsäker form varva med hackad lök lök och dofta på lite kanel. salta och peppra. Häll på grädden och slutligen ströbrödet. Ställ in i ugenen 225 grader ca 45 min- 1 timme.
fantastisk rätt! den vaga smaken av kanel blandat med löken framhäver en smak som väldigt mycket påminner om ansjovis.

Den andra rätten vi gjorde var en vegetarisk tappning på inlagd sill, men med aubergin istället:

Senapsaubergin

1 stor aubergin

senapsmarinad:
1 dl senap
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1dl olja
0,5 - 1 vatten
1 dl hackad dill

Skär auberginen i bitar som liknar sillbitsstorlek, koka precis mjuka i saltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa oljan. Blanda i vatten till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten.

Rödbetssallad

5 tärnade kokta rödbetor
2 äpplen
3 kokta potatisar
3 dl lättmajonäs

Blanda alla ingredienser.

Marinerad tofu

300 g tofu
1,5 dl soyasås
0,5 dl vatten
saften från en citron
2 pressade vitlöksklyftor
ströbröd

skiva tofun i 0,5 cm tjocka skivor, blanda allt utom ströbrödet i en skål och lägg i skivorna. Låt tofun dra i några timmar eller över natten. vänd skivorna och vänd i ströbröd. Stek lätt på båda sidor och servera med senap.

Mycket fint Julbord! receptet på linsbollarna, kålrotslådan och efterrätten kommer senare :)


Pesto!

Hej på er!

I helgen har blivit bortbjudna på mat två dagar och maten har varit fantastisk!

Båda gångerna har pesto ingått i menyn i olika tappningar.

Pesto 1

Grillad paprika
Olivolja
Vitlök
Pinjenötter
Parmesanost

mixa allt

Serverades till tortelini med kyckling sqach och ruccola, gott!

Pesto 2

Gröna ärtor
Skållad mandel
Olivolja
Vitlök
Parmesanost
Creme fraiche el turkisk yogurt
Salt och peppar

mixa allt

Servardes till pasta och lax men kan även servaras som egen veg sås till pasta.

RSS 2.0